De Inclusive AI Podcast faciliteert dialogen met wereldwijde publieke en private stakeholders om inclusieve en duurzame AI-systemen te ontwikkelen, met speciale aandacht voor de Global South. Het door CHAIN gefinancierde seizoen 1 richt zich op de impact van AI op creativiteit en expressie in de Global South. Eduardo Briceño-Florez, directeur Strategische Communicatie bij FTI Consulting in Colombia, presenteert de podcast en leidt gesprekken tussen creatieve AI-bedrijven, kunstenaars en creatief georiënteerde non-profitorganisaties, en academici van de Universiteit Utrecht.

De focus ligt op de opkomst van Creatieve AI binnen de context van de Global South. Met AI-tools die binnen enkele minuten of zelfs seconden kunstwerken genereren op basis van prompts, zien we schrijvers/auteurs, muzikanten, fotografen, enzovoort, nog als creatief? Als we nadenken over eerlijke creatieve waarde, zouden we creativiteit dan moeten erkennen als arbeid op zichzelf en niet als een eindproduct of intrinsieke eigenschap? Ambachtelijke gemeenschappen in landen van de Global South geven de kennis van hun traditionele kunst en ambachten van generatie op generatie door. Wat zijn de maatschappelijke, mondiale en economische opvattingen over het eigendom van deze ambachtelijke ontwerpen nu ze worden opgenomen in de grote taalmodellen (LLM’s) van vandaag?

Met behulp van de 6-R-aanpak richt deze Inclusieve AI-podcastserie zich op Creatieve AI, in het bijzonder met aandacht voor de opname, betrokkenheid en bemiddeling van en met creatieve gemeenschappen in de Global South bij het bouwen van AI-modellen. De serie stelt belangrijke vragen die relevant zijn voor mensen in de creatieve sector, door in gesprek te gaan met professionals uit de creatieve industrieën van de Global South, waaronder platformwerkers, contentmakers, ambachtsgemeenschappen en erfgoedactivisten.

Sprekers zijn onder meer experts van Etsy, de British Council of the Arts, Adobe, Flickr Foundation en Madhatter Foundation, allen consortiumleden van het Inclusive AI Lab.

Onderzoeker Universiteit Utrecht: Prof. dr. Payal Arora