De Universiteit Utrecht heeft verschillende sterke publieksgerichte onderzoeksgroepen zoals Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab, Utrecht Forum for Memory Studies  en ArtLab. En kent een grote verscheidenheid in impactegenerende onderzoeksprojecten zoals Re/Presenting Europe, Religious Matters in an Entangled World, Remembering Activism, Constructing the Limes en Dynamics of the Durable. Ook zijn er nog vele andere lang- en kortlopende samenwerkingen op thema’s als beleid en bedrijfsgeschiedenis, mecenaat, games, film, musea etc.

Hierin trekken de Utrechtse onderzoekers op met musea als het Centraal Museum, Teylersmuseum, Rijksmuseum Catharijneconvent en Rijksmuseum Amsterdam, en fondsen als Nederlands Letterenfonds, Filmfonds, Cultuurfonds, Voordekunst. Maar ook met gemeentelijke, regionale en nationale overheden, zoals gemeente Utrecht en het ministerie OCW; media- en gamebedrijven; festivals als ILFU, Nederlands Filmfestival; opleidingen als de HKU, ArtEZ; omroepen zoals de VPRO; archiefplekken zoals Beeld en Geluid, Meertens Instituut, RKD, en nog veel meer.

Een impressie van onderzoeksprojecten binnen het impactnetwerk

Inclusive AI Podcast

Prof. dr. Payal Arora werkt aan de Inclusive AI Podcast en verkent daarin de toekomst van creativiteit in de AI-gedreven wereld, met een focus op de Global South. Host Eduardo Briceño-Florez leidt gesprekken met experts over AI’s impact op kunst, tradities en eerlijke waarde. Ontdek hoe creatieve gemeenschappen vorm geven aan inclusieve, duurzame AI-systemen. Lees meer…

“Xevieso, Bring Me Back Home”

Hoe kan theater bijdragen aan postkoloniale rechtvaardigheid? Dr. Marleen de Witte werkt aan Xevieso: Bring Me Back Home en brengt onderzoek, podiumkunsten en Afrikaanse diasporagemeenschappen samen om ontvreemd Afrikaans erfgoed in een nieuw licht te plaatsen. De participatieve voorstelling verkent herstel, herverbinding en de kracht van cultureel geheugen. Lees meer…