Hoe kunnen onderzoek, podiumkunsten en Afrikaanse diasporagemeenschappen samenwerken aan postkoloniale herstelrechtvaardigheid rond ontvreemd Afrikaans erfgoed? Het samenwerkingsproject, Xevieso: Bring Me Back Home (deels gefinancierd door CHAIN), verbindt onderzoek naar Afrikaans erfgoed in Nederlandse musea met de verbeeldingskracht van theater. Samen met een theatergezelschap en twee Ghanese gemeenschapsorganisaties ontwikkelen we een experimentele en participatieve theatervoorstelling die zowel de gemeenschap ten goede komt als nieuwe onderzoeksinzichten genereert op het snijvlak van erfgoed, geschiedenis, identiteit en cultureel geheugen.

In reactie op de actuele debatten over de koloniale herkomst en restitutie van Afrikaans cultureel erfgoed dat zich in Europese musea bevindt, verkent en herwaardeert het project de lagen van betekenis, waarde en macht die in dit erfgoed besloten liggen. De centrale vragen zijn: Hoe kunnen we het koloniale patroon van ontwrichting en toe-eigening omkeren? Hoe kunnen dergelijke collecties Afrikaanse diasporagemeenschappen in staat stellen om zich op een herstellende en versterkende manier opnieuw te verbinden met hun cultureel erfgoed en geschiedenis?

Door postkoloniale machtsstructuren uit te dagen die Afrikaanse diasporagemeenschappen beïnvloeden, en de manieren waarop zij hun cultureel erfgoed wel of niet kunnen benaderen, kennen of bezitten, gebruikt het project podiumkunsten om verschillende vormen van terugkeer, herverbinding en verzoening te onderzoeken.

Onderzoeker Universiteit Utrecht: Dr. Marleen de Witte

Onderzoek door de Universiteit Utrecht: Religious Matters in an Entangled World & het X Pressing Matter work package ‘Heritage and the Question of Conversion’
Maatschappelijke partners: Ghana Union Netherlands (Nii Ocquaye Hammond); New Dutch Connections (Bright Richards); Ghana Agoro Mma (Veronica van de Kamp)